Okt
4

Dromen mag, maar met beide benen op de grond

Mondo Mediterraneo - House of Amsterdam

Travelling Tableware voor Mondo Mediterraneo – House of Amsterdam

Toen ik in januari aan het grote serviezen verhuur avontuur begon dacht ik vooral klein. Ik begon mijn business puur op gevoel en intuïtie in het kader van het roer om en volg je hart. Veel vergelijkingsmateriaal had/ heb ik overigens niet want, voor zover ik weet, zijn er niet zoveel bedrijven die hetzelfde doen als wat ik doe. Daarnaast vond ik marktonderzoek teveel gedoe, wat moest ik dan vragen? “Bent u van plan tweedehands serviezen te huren?”. Mijn motto in die periode was dan ook beginnen en zien waar het schip strandt.

Al vrij snel kwam ik er achter dat mijn concept weleens succesvol zou kunnen zijn want de omgeving reageerde zeer enthousiast. Maar ja “een zolder vol complimenten levert nog geen inkomsten” zei de belastingmijnheer van het ondernemersplein bemoedigend.
Gelukkig bleef ik, ondanks deze opbeurende woorden enthousiast en in mijn concept vertrouwen. Dit vertrouwen kwam mede doordat ik vrijwel vanaf het eerste uur mensen om me heen had die mij steunde, mijn enthousiasme deelde en mij hielpen door mij succes en klanten te gunnen. Ik realiseer mij namelijk heel goed dat ik een leuk idee kan hebben aangevuld met mooie spullen maar dat dit wel met de buitenwereld gedeeld moet worden. Facebook en regelmatig bloggen is een goed middel en daarnaast ook leuk maar hier ga ik de wereld niet mee veroveren. Massacommunicatie past niet bij mijn bedrijf en los daarvan het budget dat ik voor communicatie beschikbaar heb is zeer beperkt. Ik stop mijn geld vooralsnog in het verbreden van mijn collectie en in zaken die de werkprocessen vergemakkelijken. Denk hierbij aan een bedrijfswagentje of een behoorlijke spoelkeuken om al die vintage borden, bestek en glaswerk (handmatig!) in te kunnen afwassen. Die contacten waren en zijn heel waardevol voor mij. Een van mijn motto’s is dan ook geworden, ‘alleen samen werkt’ want alleen door dergelijke samenwerking(en) kan ik als Travelling Tableware groeien.

Een van die contacten is Mondo Mediterraneo. De cateraar die 15 jaar geleden het huwelijk van Peter en mij caterde en met wie ik inmiddels heel veel mooie opdrachten gedaan heb. Giancarlo vertrouwde mij, koud 2 maanden na de start van mijn bedrijf, levering van zo’n 360 borden toe voor het feestje van hem en zijn vriend in the House of Amsterdam. Mijn eerste factuur werd geschreven. Ik vond het vreselijk spannend en hoe kwam ik in godsnaam aan 3×120 borden? Het is me gelukt, ik weet niet meer hoe, maar het is gelukt. Ik weet wel dat de reacties geweldig waren.
Een ander contact is Birgitta Gadellaa, zij is styliste, concept denker en producent. Birgitta ken ik nu een jaar of 3 en zij gebruikte mijn spullen voor de illustratie van, inmiddels, 2 kookboeken. Birgitta heeft een enorm netwerk en helpt/ denkt mee hoe ik mijn bedrijf bij een grotere groep mensen onder de aandacht kan brengen.
Heleen Moes, ondernemerscoach. Wij hebben elkaar ruim een jaar geleden ontmoet bij een oersaaie Kamer van Koophandel bijeenkomst. Ook zij helpt mij steeds een stuk verder. Dit doet zij vooral door te delen, zowel kennis als contacten maar daarnaast ook tijd. Zij plant tijd voor mij in om te sparren of om mij te helpen met dingen die ik moeilijk vind.

Zo langzaam durf ik te gaan geloven dat dat bedrijf van mij echt wel eens wat zou kunnen gaan worden. Het komende half jaar gaat mijn vintage servies sieren op de tafels bij Neva. Neva exploiteert het restaurant en de vergaderruimtes in de Hermitage. En Neva heeft Travelling Tableware geselecteerd om servies te leveren. Travelling Tableware past namelijk perfect in het concept dat Neva haar klanten aan wil bieden. Hun concept dat weer aansluit bij de tentoonstelling van de Hermitage ‘Dining with the Tsars’. Wat een eer, zo groots durfde ik niet te denken. Dineren op stand, mijn borden prikken een vorkje bij de tsaar.

Nu brengt 1 zwaluw nog geen zomer, maar inmiddels hebben heel wat zwaluwen mijn bedrijf al gepasseerd. Ik mag dus van mezelf wat dromen over de toekomst en het succes van Travelling Tableware maar dan, met die gezellige belastingmijnheer duivel in mijn achterhoofd, wel met beide benen op de grond.

 

Jun
27

In mijn Kip geen plastic

IMG_5183 verkleindIn mijn vorige blog vertelde ik jullie over mijn reis naar Frankrijk en hoe excited ik hierover was. Nou dat exitement hield niet op toen ik thuis kwam. Die opwinding kwam niet alleen door de serviezen, het bestek en al die andere zaken die ik in de achterbak had liggen maar het kwam ook door mijn vondst op de deurmat. Bij binnenkomst lag daar het Caravanity boek van Femke Creemers, happy campers lifestyle.
Nu is het zo dat mijn gepimpte Kippie uitgekozen was om te stralen in haar boek. Sinds begin 2013 ben ik in het bezit van een Kip Caravan de Luxe KL390 inclusief ringverwarming. Zo’n type lekker scharrelkippetje en zeker geen enorme tandemasser plofkip.
Dat mijn Kippie uitgekozen was om te stralen in het boek van Femke wist ik natuurlijk wel, maar waar dit uiteindelijk in zou resulteren, daar had ik nog geen helder beeld bij. Het resultaat is werkelijk waar prachtig. Klik hier en je wordt doorverwezen naar het item in het boek.

Kippie was een beetje de tussenfase bij mij. De fase van nadenken en niet goed weten wat ik verder wilde met mijn werkende leven. Dat er voorlopig nog gewerkt zou gaan worden was duidelijk, maar de vorm en de manier waarop dat werd steeds minder vanzelfsprekend. Gevolg lekker klussen aan een oude caravan en in de tussentijd broed broed. Nou jullie weten inmiddels het resultaat van dat broeden, mijn ei is gelegd, ik ben gaan ondernemen. En van dit ondernemen geniet ik echt nog iedere dag.

Dat kipverhaal ligt een fase voor het besluit om in de serviezenverhuur te gaan maar achteraf gezien was de liefde voor ‘echt’ servies er toen ook al. Want ook toen al geen space savers, praktisch melamine, oersterke onverwoestbare stapelbare multifunctionele Mapel Rosti. Vanaf het eerste begin geen plastic in mijn Kip maar porselein en aardewerk. Geen nieuw, maar tweedehands/ vintage servies. Glazen voorraadpotten, mooi bewerkt bestek en wijn uit glas en niet uit plastic. Krakend linnengoed op mijn bed (nog een tic, ik weet het) en als het even kan geen plastic tafelkleden op de campingtafel. Geen (smerig) blikvoer maar verse pasta en vis of (scharrel) kippetje van de BBQ en verse salades. Dit alles gewoon omdat ik het mooi vind of lekkerder en praktisch voor mij geen reden is om het anders te doen.

Van de zomer ga ik naar Katwijk met Kippie en dochter en er gaan allemaal leuke serviezen mee de Kip in. Ik heb een heel mooi vintage lichtblauw Greydawn Johnson Bros servies aan mijn (prive) collectie toegevoegd. En breekt er wat, balen maar helaas. Spreekwoordelijk brengen scherven geluk, dat is mooi want dan ligt er nog heel veel geluk bij mij in het vooruitzicht. Je hart volgen, doen wat bij je past. En dat is nou net waar ik met Travelling Tableware mee bezig ben, mijn hart volgen en doen wat bij mij past en ik kan jullie zeggen, daar wordt Jackie heel blij van.

 

IMG_5044 verkleindIMG_5058 verkleindIMG_5090 verkleind

Jun
25

Vive la France, vive les brocantes!

IMG_6330 IMG_6334 theepot

Op de een of andere manier lukt het mij niet zo goed om mij aan de geplande blogonderwerpen te houden. Iedere keer word ik weer ingehaald door de tijd. Nu probeer ik hier niet zo’n punt van te maken want tijdens mijn camperreis, alweer ruim 3 jaar geleden, heb ik mezelf streng toegesproken om iets meer in het nu te gaan leven en niet alles dicht te timmeren en te plannen. Genieten van wat er op het moment gebeurt en niet teveel gedachtes laten gaan over wat er mogelijk zou kunnen komen of blijven mijmeren over dat wat geweest is. Dit lukt mij inmiddels steeds beter, dat loslaten. En in dat kader gooi ik die geplande blogs even in de wilgen en deel ik nu liever met jullie mijn recente belevenis(sen). Zoals mijn reis naar Frankrijk in plaats van hoe het allemaal hoort aan tafel. Die blog gaat zeker nog voorbij komen, maar nu even niet.

Het gaat verassend goed met Travelling Tableware. Ik doe even een gok, maar ik vermoed dat ik inmiddels zo’n 300 vintage dinerborden, 250 vintage diepe borden, 300 voorgerecht-/ dessertborden, een stuk of 200 kop en schotels, 35 koffie- en theepotten en een 1000 bestekdelen heb om te verhuren. Zo’n 400 glazen (flutes, rode wijn, witte wijn en water) en nog de benodigde andere zaken zoals dekschalen, etagères, sauskommen, botermesjes, opscheplepels en ga zo maar even door.
Maar het is nog niet genoeg want ik verhuur inmiddels aardig durf ik te beweren. En als gevolg van dat aardig verhuren ben ik tot de conclusie gekomen dat voor een verhuurbedrijf meer nodig is, echt veel meer nodig. Zeker in mijn geval als je passend wilt mixen en matchen en ik niet genoodzaakt ben om de hele voorraad uit de kast te trekken om zo aan de benodigde aantallen te kunnen komen. Voorlopig heb ik dus niet genoeg en moet ik mijn collectie nog bij blijven vullen. Dus op inkoop, op naar Frankrijk, op naar de Auvergne, op naar Louis. Op naar de camping waar ik 3 jaar geleden met mijn campertje gestaan heb om toen te bedenken wat ik, op dat moment, met mijn leven wilde.

Wat was dat leuk!! Logeren in een oude caravan, om 6.00 uur naast mijn bed staan (iets minder leuk) om vervolgens om 7.00 uur over de eerste markt te lopen. Onderhandelen in het Frans, maar wie mijn Frans kent weet dat Frans mij sinds de middelbare school volledig in de steek gelaten heeft. Dit levert overigens wel hilarische taferelen op.
Niet het struinen, niet het kopen, maar vooral het daar zijn voor mijn bedrijf is zo bijzonder. Fulltime bezig zijn met dat waar ik blij van word, waar ik energie van krijg, het verhuren van vintage serviezen. Ik was in 2 dagen zo’n 8 brocantes verder. Had toen ik thuis kwam 2500 km op de teller staan en ik was 150 foto’s rijker. In de achterbak 2 verzilverde bestekcassettes, 12 peper en zoutstellen, visbestekken, botermesjes, zo’n stuk of 50 siteplates, een compleet servies, waterglazen, champagnecoupes/ -flutes, prachtige messen, een geweldige champagnekoeler en een fantastisch Limoges koffieservies dat ik ergens onder een kraam vandaan had geplukt. Daar vind ik overigens de werkelijke juweeltjes, onder de kramen. ‘Troep’ waar anderen vanaf willen en het niet de moeite waard vinden om het op de kraam te zetten. De verzilverde bestekcassettes kreeg ik mee in een oude schoenendoos.
Moet ik dit wel met jullie delen? Straks duiken jullie tijdens de vakantie in Frankrijk en masse onder de kramen. Anderzijds ach, delen is leuk, delen is fun, delen is happiness. Een ander wat gunnen, in welke vorm dan ook. Dus als je de kant van Frankrijk opgaat en brocantes gaat bezoeken, kijk vooral onder de kramen!

Ik ben slechts 4 dagen gebleven waarbij ik op zaterdag en zondag de brocantes bezocht heb en op maandag, bijna traditioneel, heb afgewassen, gesorteerd en opgeruimd. Ik ga binnenkort terug, want ik kan er geen genoeg van krijgen.

Vive la France, vive les brocantes!!

A bientôt!


peper en zout IMG_6315

 

 

 

 

 

IMG_6316 bordenIMG_2155

Apr
13

Vier Pasen in stijl

verkleinde paasfoto blog

Ik kan me nauwelijks iets fijners voorstellen dan samen eten met mensen die mij inspireren. Ongedwongen praten, lachen en huilen met diegene die mij dierbaar zijn. Volledig mezelf kunnen zijn, dat is voor mij, toch wel het ultieme geluk.
Ooit zei iemand tegen mij “koken is een liefdevolle manier van aandacht schenken”. Tot op heden kan ik het niet beter verwoorden. Tuurlijk kan je het voer uit de pan op een bord knallen maar het smaakt, mij, toch echt anders als het met liefde en zorg bereid is en wat een streling voor het oog als het dan ook nog mooi opgediend wordt.
Extra je best doen voor een mooi gedekte tafel (wat absoluut niet per definitie sjiek betekent) zie ik dan ook als een kroon op het werk.
Ik geef het eerlijk toe, ik ben hier extreem in en ik vind het leuk om te allen tijde mijn gasten te overrompelen met een mooi gedekte tafel.
Wat tot voor kort een minpuntje aan dit extreme gedrag was, is dat ik al weken van tevoren kon lopen stressen over het menu en over het juiste servies en tafellinnen.
Ik geef het toe, dergelijk gedrag is vrij dom en juist ik moet toch weten dat je met een aantal handige tips heel veel stress voor kan zijn. Anderzijds een mens is nooit te oud om te leren dus ontspan ik ook weer om deze ‘domheid’ uit het verleden.

Met onderstaande tips hoop ik je te kunnen helpen met het creëren van een mooi gedekte tafel.

 1. Origineel idee
  Vind het wiel niet opnieuw uit. Ieder idee is weer geïnspireerd op een ander idee. Kijk op Pinterest voor inspiratie. Door internet heb je toegang tot enorm veel mooie foto’s en alle denkbare stijlen. Gebruik dit als voorbeeld. Wil je zelf meer creativiteit erop loslaten sleep dan de mooiste foto’s naar je bureaublad en de basis voor jouw eigen moodboard is daar.
 2. Thema aan tafel
  Kies een thema en blijf bij dit thema. Dit jaar wordt mijn eigen paastafel lichtblauw. Ik houd van mix en match. Zo combineer ik klassiek, eigentijds en stoer door elkaar heen. Het servies dat ik ik dit jaar met Pasen gebruik is een combinatie van antiek (het verlovingsservies van mijn overgrootouders) en klassiek, maar ik kies voor een stoer tafellaken van spijkerstof.

  Verlovingsservies van mijn overgrootouders

  Verlovingsservies van mijn overgrootouders

 3. Mix
  Heb je veel servies in de kast staan, maar is het allemaal verschillend? Dit kan juist een feestelijk effect geven. Maar houd de ondergrond en de aankleding rustig als je uitpakt met niet bij elkaar horend servies in verschillende kleuren.
 4. Lagen
  Geef de tafel een luxe uitstraling door lagen aan te brengen. Dit doe ik eigenlijk altijd. Plaats voor iedere gast een groot bord. Zet hierop een kleiner bord en eventueel daarop weer een kopje of een schaaltje. Je kan het helemaal afmaken met een naamkaartje, menukaartje of, nu met de Pasen, een paaseitje.verkleinde foto stapel blog
 5. Bloemen
  Verse bloemen op tafel doen het altijd goed en maken een tafel echt af. Als je geen budget hebt voor enorme weelderige bloemstukken kies dan voor een paar simpele bloemen in kleine vaasjes of leg, in dit geval met Pasen, een (buxus)paastakje op elk bord. Aan dit takje kun je ook weer leuk een kaartje hangen.verkleinde paasfoto kaartje
 6. Hulp vragen
  (Bijna) niemand kan alles zelf. Roep hulp van anderen in als dat nodig is.  Als je niet genoeg glazen of servies hebt kun je dit, zonder blikken of blozen (bij mij) huren. Sterker nog, het is ook wel eens leuk om eens wat anders op tafel te zetten.
 7. Geniet
  Last but not least, geniet. Geniet van de mensen om je heen, het eten en de mooie tafel. Laat jezelf een glas wijn inschenken, leun achterover en incasseer met een grote glimlach de complimenten die je binnenhaalt.
Mrt
9

Tijd voor een feestje?

tijdvooreenfeestjeWat gaat het toch snel en wat is het toch leuk. Alweer ruim een maand online, Travelling Tableware, reizend serviesgoed. Niet alleen mijn servies gaat op reis maar metaforisch ben ik ook op reis aan het gaan, op avontuur. Vanuit het hart, vanuit passie en gedrevenheid een bedrijf beginnen. Ik vind het loeispannend, loeizwaar, loeieng en loeileuk.

De lancering van mijn internetsite was een feestje. Kan je overigens wel aan mij overlaten, feestjes organiseren. Dus als je iets te vieren hebt, je weet mij nu te vinden.
Inmiddels heb ik veel mooie reacties gekregen, op mijn site, op mijn plan. Ook zijn de eerste opdrachten geplaatst en uitgevoerd. Geweldig vond en vind ik dit.
De stress wat betreft de internetsite is er niet meer, maar de druk is niet weg. Er is wat anders in de plaats gekomen voor de internetsite stress, iets groters.
Ik ben er namelijk inmiddels achter dat een bedrijf (serieus) opzetten, dit tot een succes proberen te maken en runnen wat meer vraagt dan alleen leuk wat serviezen verzamelen en deze proberen te verhuren. Ik mag dromen van mezelf, maar wel met beide benen op de grond. Dus heb ik met mezelf afgesproken dat ik de boer op moet en dat ik Travelling Talbleware zichtbaar moet gaan maken. Niet alleen bij vrienden en familie, maar verder dan dat. Want feestjes en/of dinertjes geven is leuk, vintage serviezen huren is leuk.
Social media is hiervoor het magische middel volgens de deskundigen. Via social media je bedrijf, diensten en/of producten onder de aandacht krijgen. Social media is hot, social media moet, online PR is de manier. Maar niet alleen social media is hot, delen is ook hot, delen is in, kopen is uit. En ik wil graag met jullie delen. Delen niet alleen via mijn serviezen, maar ook delen via mijn website, via facebook, twitter en pinterest. Social media is nog niet my cup of tea, maar ik ga het leren, dus vergeef me als jullie nog maar sporadisch van mij horen. Ik ga het leren net als het bouwen van die internetsite. Ik ga het leren omdat o.a. de ervaring van die internetsite mij geleerd heeft dat je alles kan leren.

En ondanks de frustratie rondom dat hele social media gebeuren en nog een paar andere zaken die ik minder leuk vind om te doen (bijvoorbeeld administratie), de druk en de onzekerheid ben ik zo blij met de keuze die ik gemaakt heb om voor mezelf te gaan beginnen dat ik het wel van de daken wil schreeuwen. Ik zit vol energie en mijn hoofd ontploft van enthousiasme en ideeën die ik graag met jullie wil delen.

Travelling Tableware bestaat, deel het en zegt het voort!

Jacqueline